Microorganisme

Rozatoare
02/07/2013
Legea 319/2006
23/07/2015

MENINGOCOCI

MENINGOCOC  Microorganisme MENINGOCOC

Meningococii sunt diplococi gram-negativi, ca doua boabe de cafea, ce sunt dispuse fata in fata. Acestia pot duce la meningita care se poate manifesta fie pe plan local, fie pe suprafete geografice extinse. Infectia se poate transmite de la individ la individ, prin contact direct sau indirect.
In Romania, anual apar 2 cazuri / 100.000 locuitori, o rata ridicata de imbolnavire fiind in cazul persoanelor tinere, un rol important avandu-l sistemul imunitar slabit al acestora. Un alt posibil motiv pentru cresterea cazurilor de imbolnaviri pare sa fie suprapopularea anumitor zone geografice. In urma infectiilor cu mengingococ sistemul imunitar este slabit, aparand posibilitatea aparitiei unei serii de noi infectii.
Meningococii se pot raspandi in corpul uman prin fluxul sanguine, printre bolile cauzate de acestia numarandu-se pneumonia, otita medie, dar si meningita. Meningita este una din cele mai frecvente grave boli cauzate de meningococi.

PNEUMOCOCI

PNEUMOCOC  Microorganisme PNEUMOCOC

Streptococul cunoscut și sub denumirea de pneumococ, este o bacterie sferică, gram pozitivă, alfa-hemolitică. Este un germen comensal, care face parte din flora normală a căilor respiratorii superioare, procentajul de purtători oro-faringieni asimptomatici în populație variind între 30-70%. Poate provoca boli infecții prin propagare în regiuni anatomice învecinate nazo-faringelui (otite, sinuzite, infecții ale căilor respiratorii inferioare, inclusiv pneumonie). Bacteria poate trai perioade scurte pe suprafete de genul clantelor de la usa, deci se recomanda dezinfectarea acestora periodic.

STAFILOCOCI

STAFILOCOC  Microorganisme STAFILOCOC

Staphylococcus este un gen de bacterii gram-pozitive. La microscop apar ca celule rotunde (coci), grupate similar boabelor într-un ciorchine. Stafilococii patogeni pot cauza o mare varietate de boli la animale și oameni, prin secreția de toxine sau prin înmulțirea rapidă și invadarea țesuturilor. Toxinele stafilococice sunt o cauză comună a toxiinfecțiilor alimentare. Bacteriile se pot dezvolta pe hrana stocată în condiții necorespunzătoare, fiind capabili să se multiplice chiar și în alimentele cu un conținut relativ redus de apă. Deși procesul de gătire omoară bacteriile, unele toxinele sunt rezistente la temperatură, nefiind distruse nici după fierberea câteva minute. Această bacterie poate supraviețui pe suprafețele uscate, ceea ce-i oferă șanse sporite de transmitere și are o rezistență instrinsecă la penicilină datorită structurii modificate

STREPTOCOCI

STREPTOCOC  Microorganisme STREPTOCOC

Streptococul cunoscut și sub denumirea de pneumococ, este o bacterie sferică, gram pozitivă, alfa-hemolitică. Este un germen comensal, care face parte din flora normală a căilor respiratorii superioare, procentajul de purtători oro-faringieni asimptomatici în populație variind între 30-70%. Poate provoca boli infecții prin propagare în regiuni anatomice învecinate nazo-faringelui (otite, sinuzite, infecții ale căilor respiratorii inferioare, inclusiv pneumonie). Bacteria poate trai perioade scurte pe suprafete de genul clantelor de la usa, deci se recomanda dezinfectarea acestora periodic.

 

Comments are closed.